Start nieuwe innovatiesubsidie aanpak piekbelasting

Start nieuwe innovatiesubsidie aanpak piekbelasting

Bent u veehouder met melkvee, varkens en/of vleeskalveren en heeft u een bedrijf met piekbelasting? Als u wilt bijdragen aan het verminderen van de stikstofneerslag op overbelaste Natura 2000-gebieden, kunt u daarvoor een nieuwe innovatiesubsidie krijgen. Vanaf 21 oktober 2024 opent namelijk het loket van de nieuwe subsidieregeling ‘Subsidie voor investeringen in verduurzaming voor veehouderijlocaties met piekbelasting’ (Sbv). U kunt de subsidie krijgen als u investeert in bewezen technieken die de stikstofneerslag fors verminderen, zoals stalsystemen en luchtwassers. Een belangrijke voorwaarde is dat het aantal dieren op uw bedrijf vijf jaar lang niet toeneemt. Het budget bedraagt tussen € 25.000 en € 600.000 per aanvraag. U kunt de subsidie tot en met 8 januari 2025 aanvragen bij de RVO.

Tip
Wilt u innoveren om de stikstofneerslag te verminderen? Kijk dan of u gebruik kunt maken van deze subsidiekans.

Einde uitstel voor inzaaien vanggewassen nadert

Einde uitstel voor inzaaien vanggewassen nadert

Begin september jl. heeft u als agrariër uitstel gekregen voor het inzaaien van vanggewassen (gras, klaver etc.) na de oogst van mais of voor vanggewas op zand- en lössgrond. Reden hiervoor was dat u dit jaar later kon inzaaien vanwege het extreem natte voorjaar. Op 21 oktober 2024 loopt het uitstel echter af. Na de maisoogst moet het vanggewas na maximaal 7 dagen zijn ingezaaid. Voor de overige teelten geldt een oplopende korting op uw stikstofgebruiksnorm voor 2025, wanneer u het vanggewas niet of na 21 oktober inzaait. U geeft de inzaaiperiode door in de Gecombineerde opgave. Heeft u al eerder een inzaaidatum ingevuld? Controleer dan of deze nog klopt.

Tip
Op de website van de RVO vindt u meer informatie over het uitstel en het melden in de Gecombineerde opgave.

Definitieve bedragen kinderopvangtoeslag 2025 bekendgemaakt

Definitieve bedragen kinderopvangtoeslag 2025 bekendgemaakt

Huishoudens met een gezamenlijk inkomen tussen € 29.400 en € 159.225 krijgen volgend jaar meer kinderopvangtoeslag. Dit blijkt uit de definitieve bedragen die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft bekendgemaakt voor de kinderopvangtoeslag in 2025. In 2025 wordt hiervoor € 429 miljoen extra uitgetrokken. Daarnaast worden de maximale uurprijzen in 2025 geïndexeerd. De maximale uurprijs voor dagopvang wordt € 10,71 (in 2024: € 10,25), voor buitenschoolse opvang € 9,52 (in 2024: € 9,12) en voor gastouderopvang € 8,10 (in 2024: € 7,53).

Tip
Het nieuwe kabinet is van plan om de maximum uurprijzen voor kinderopvangtoeslag in 2026 eenmalig niet te indexeren. Of dit plan ook zal worden uitgevoerd, is nog niet zeker.

Laatste jaar aankoop bestelauto zonder bpm

Laatste jaar aankoop bestelauto zonder bpm

Als u nu een bestelauto aanschaft voor uw onderneming, betaalt u geen bpm. Daarvoor geldt namelijk een vrijstelling. Die vrijstelling wordt per 1 januari 2025 afgeschaft. De grondslag van het reguliere bpm-tarief voor bestelauto’s wordt dan omgezet van netto cataloguswaarde naar CO2-uitstoot. De  CO2-uitstoot wordt op dezelfde wijze vastgesteld als nu al gebeurt voor personenauto’s. Vanaf 2025 gaat u dus – net als particulieren – bpm betalen bij de aanschaf van een bestelauto voor uw onderneming.

Tip
Bent u van plan om een bestelauto voor uw onderneming aan te schaffen? Weet dan dat dit alleen in 2024 nog kan zonder bpm te betalen.

Telefoonnummers in Handelsregister voortaan afgeschermd

Telefoonnummers in Handelsregister voortaan afgeschermd

Het is u waarschijnlijk ook al regelmatig overkomen dat u ongevraagd – en vooral ook ongewenst – telefonisch wordt benaderd door verkopers. Zij komen aan uw gegevens via uw inschrijving in het Handelsregister. Hoewel ongevraagde telefonische verkoop al sinds 2021 verboden is, gebeurt dit toch nog regelmatig. Daarom heeft de Kamer van Koophandel op verzoek van het ministerie van Economische Zaken besloten om telefoonnummers van ondernemers voortaan af te schermen in het Handelsregister. Deze maatregel loopt vooruit op wijzigingen in de Handelsregisterwet die in maak zijn om misbruik van gegevens in het Handelsregister tegen te gaan.

Tip

Al eerder is het ook mogelijk gemaakt om uw adres in het Handelsregister af te laten schermen om onder meer bedreigingen tegen te gaan.

Laatste kans op subsidie emissieloze bedrijfsauto

Laatste kans op subsidie emissieloze bedrijfsauto

Koopt of financial-leaset u een nieuwe, volledig uitstootvrije bedrijfsauto? Dan kunt u dit jaar nog gebruikmaken van de Subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s (SEBA). Eind juli jl. is de subsidiepot bijgevuld met € 30 miljoen. Daarvan resteert nu nog ruim € 20 miljoen. U vraagt deze subsidie aan voordat u een definitieve overeenkomst sluit. Bij operational lease kan uw leasemaatschappij SEBA aanvragen. Het subsidiebedrag is maximaal € 5.000 per bedrijfsauto. Het subsidiepercentage bedraagt 7% voor grote ondernemers, 10% voor middelgrote ondernemers en 12% voor kleine ondernemers (en non-profitinstellingen). U kunt met de mkb-toets bepalen tot welke categorie uw bedrijf behoort. Het percentage past u toe op de netto catalogusprijs (voertuigcategorie N1) of de verkoopprijs zonder btw (voertuigcategorie N2 tot en met een gewicht van 4.250 kg). De netto catalogusprijs (N1) of de verkoopprijs (N2) moet minimaal € 20.000 bedragen.

Tip

U kunt mogelijk ook Milieu-investeringsaftrek (MIA) krijgen voor de aanschaf van een nieuwe emissieloze bedrijfsauto. Zodra de overeenkomst definitief is gemaakt, vraagt u de MIA binnen 3 maanden aan. De MIA komt niet in mindering op het subsidiebedrag. Maar let op, de subsidie vermindert wel de grondslag voor de MIA. U kunt ook MIA aanvragen voor een oplaadpunt.